Szybka przekąska - cukinia z serem pleśniowym

Należę do osób które uwielbiają cukinię. Jeszcze do niedawna najczęściej robiłam z niej zupę krem na bazie rosołu wołowego z serkiem topionym Hochland Emmentaler. Jednak jak niedawno w supermarkecie przeczytałam skład tego serka topionego


Składniki
woda, masło, ser, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E339, białka mleka, aromat naturalny, ser Emmentaler, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól, barwnik: annato

...to postanowiłam znacznie rzadziej go jeść. Tym bardziej że tyle się ostatnio mówi o tym że  mleko w proszku jest ponoć rakotwórcze. Ale mam już nowy ulubiony sposób na cukinię - teściowa poleciła mi przepis na prostą przekąskę z cukinii  a mianowicie cukinię pieczoną w piekarniku z odrobiną serka pleśniowego. Nie dość że jest to banalnie proste i szybkie w przygotowaniu to smakuje wyśmienicie i jest zdrowe.
Polecam!


Comments

  1. nie dość, ze jesteś kopalnią wiedzy kosmetycznej to jeszcze te przepisy są bajeczne. I jak Cię tu nie lubić?? Pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  2. genialny przepis - lecę jutro po ser bo cukinię już mam :D

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Coś czuję, że teściowa zajmie stałe miejsce na blogu ;)

    ReplyDelete
  5. Koniecznie muszę zrobić. Świetny przepis.

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam to! Kolejny świetny przepis :)

    ReplyDelete
  7. super!kolejny prosty i smakowity pomysł na przekąskę.Dziś robiłam duże muszle nadziewane ricottą z cukinią wg przepisu Nieesi25,a jutro będzie tarta Pascala,którą polecałaś:)
    pozdrawiam

    ReplyDelete

Post a Comment