Jabłecznik mojej mamy - czyli kruche ciasto z domowymi prażonymi jabłkami
Moja mama ma swój pomysł na jabłecznik - przygotowuje go na bazie kruchego ciasta do wielkanocnych mazurków i dekoruje go tak jak to robią Amerykanie ze swoim sweet apple pie.
Jest to jedno z moich ulubionych ciast a wczoraj był to też dobry sposób na spożytkowanie dobrego kilograma jabłek z działki teściowej. Byłoby 1.5 kg ale obierałam jabłka oglądając ze swoją córcią bajkę "Marta Mówi' i moja Lila wyjadła mi dobre pół kilograma ćwiartek jabłek z talerza.
Normalnie dodaję do jabłek cukru podczas prażenia ale te jabłka były tak słodkie że uprażyłam je bez dodatku wody i cukru, po prostu podgrzewając je przez równe 7 minut na średnim gazie w głębokiej patelni z grubym dnem. Dzięki takiej obróbce termicznej jabłka nie straciły ponoć witamin i wartości odżywczych - tak przynajmniej wynika z artykułu który niedawno czytałam w Wysokich Obcasach. Po uprażeniu dodałam pół łyżeczki cynamonu.
Przepis na kruche ciasto z książki Kuchnia Polska:
Składniki:
300 g mąki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
Wszystkie skladniki mieszamy razem i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza na ustawieniu termoobieg aż ciasto będzie ładnie przyrumienione.
Jest to jedno z moich ulubionych ciast a wczoraj był to też dobry sposób na spożytkowanie dobrego kilograma jabłek z działki teściowej. Byłoby 1.5 kg ale obierałam jabłka oglądając ze swoją córcią bajkę "Marta Mówi' i moja Lila wyjadła mi dobre pół kilograma ćwiartek jabłek z talerza.
Normalnie dodaję do jabłek cukru podczas prażenia ale te jabłka były tak słodkie że uprażyłam je bez dodatku wody i cukru, po prostu podgrzewając je przez równe 7 minut na średnim gazie w głębokiej patelni z grubym dnem. Dzięki takiej obróbce termicznej jabłka nie straciły ponoć witamin i wartości odżywczych - tak przynajmniej wynika z artykułu który niedawno czytałam w Wysokich Obcasach. Po uprażeniu dodałam pół łyżeczki cynamonu.
Trochę jest pracy przy tworzeniu wzoru kratki na wierzchu ciasta ale za to jaki efekt :) |
Przepis na kruche ciasto z książki Kuchnia Polska:
Składniki:
300 g mąki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
Wszystkie skladniki mieszamy razem i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza na ustawieniu termoobieg aż ciasto będzie ładnie przyrumienione.
Pięknie wygląda. Choć ja za jabłecznikami nie przepadam i chyba jestem jedyna na świecie:)
ReplyDeletemmm...tak pysznie wygląda że czuje już zapach cynamonu chyba zaraz polecę ją zrobić :))
ReplyDeletewyglada apetycznie :) pewnie kiedys spróbuje, na razie wrzucam do działu "gotowanie" :)
ReplyDeleteDzis zrobiłam biszkopt (wg Twojego przepisu) w wersji ze śliwkami ale jeszcze nie próbowałam jak wyszedł... ale patrząc po szybkości z jaka znika, chyba nie wypadł średnio ;))
mmmm wygląda smacznie. Jak zjem swój placek jabłkowy to na pewno wypróbuję Twój przepis.
ReplyDeleteOd paru dni przymierzam się do jabłecznika - zmotywowałaś mnie dodatkowo :)
ReplyDelete