Snobistyczny obiad z przyjaciółmi czyli kto z kim przestaje takim się staje :)

Nie tylko ja szaleję za dobrym jedzeniem - moi przyjaciele też. Wczoraj dzięki temu zjedliśmy naprawdę pyszny obiad składkowy.

Moja przyjaciółka Olga zrobiła sałatkę Caprese z pomidorami malinowymi i sosem winegret na bazie autentycznej musztardy Blackcurrant Dijon z Burgundii .

Jak jeść sałatkę Caprese to właśnie teraz gdy pomidory są najzdrowsze i najsmaczniejsze.


Moja druga przyjaciółka Natasza ugotowała zupę krem z cukinii z dodatkiem curry.

Pyszna zupa krem z cukinii - przepis podaję poniżej.

A ja przygotowałam swoją ulubioną pizzę ala Tesoro.



Wyszedł nam całkiem spójny obiad chociaż nie konsultowałyśmy ze sobą tego co przyrządzimy. Zabrakło tylko deseru  o którym nikt nie pomyślał :(

Dla zainteresowanych podaję przepisy:

Sałatka Caprese Olgi

Składniki:
parę kulek mozarelli
1 cebula
kila pomidorów malinowych
świeża bazylia do dekoracji
sos winegret z musztardy, oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego

Sałatkę przyrządzamy tylko latem gdy są świeże krajowe pomidory o pełnym smaku i aromacie, Olgi ulubione to pomidory malinowe. Pomidory, mozarellę i cebulę kroimy w talarki i układamy naprzemiennie na talerzu. Dekorujemy świeżą bazylią i polewamy sosem winegret.

 
Zupa krem z cukinii Nataszy 

Składniki:
3 średnie cukinie
2  marchewki
2  ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
pieprz i sól
przyprawa curry
jogurt naturalny
starty parmezan 
świeże listki bazylii 

Cukinie, marchewki i ziemniaki kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Cebulą szklimy z czosnkiem na patelni, dodajemy trochę wody i ugotowane warzywa. Chwilę podsmażamy i za pomocą rozdrabniacza miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego, odrobiną startego parmezanu i paroma listkami świeżej bazylii. Przepis sprawdza się również doskonale z dynią zamiast cukinii.

Pizza ala Tesoro Kasi 

Składniki:
na ciasto - 300ml ciepłego mleka, 1 opakowanie suchych drożdży, 5 łyżek oliwy, pół łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli, ok. 500g mąki
sos: jedna puszka krojonych pomidorów  śliwkowych z puszki, ząbek czosnku  i zioła (bazylia, oregano, tymianek) lub krojone pomidory z ziołami firmy Podravka (z bazylią i oregano )
dodatki: 2-3 kule mozarelli, 100g szynki parmeńskiej albo innej długodojrzewającej, 250g pomidorów koktajlowych i świeżo starty parmezan do posypania, rukola

W dużej niemetalowej misce mieszamy ciepłe mleko z cukrem i solą i posypujemy suchymi drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto - w razie potrzeby dodajemy więcej mąki tak by ciasto było sprężyste  i nie lepiło się do dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Rozwałkowujemy ciasto i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozarellę, szynkę parmeńską i połówki pomidorków koktajlowych. Posypujemy parmezanem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza na ustawieniu termoobieg wraz z grzaniem z góry i z dołu. Po upieczeniu dekorujemy listkami rukoli.

A czy Wy macie zwyczaj gotowania z przyjaciółmi?





Comments

  1. Ja uwielbiam gotować ze znajomymi. Szczególnie włoska kuchnia temu sprzyja:)

    ReplyDelete
  2. Kasieńko- przestaje, nie przystaje:) Przepięknie dania wyglądają! Pozdrawiam Cię serdecznie i lecę do kuchni coś pysznego przekąsić:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki za uwagę, już poprawiam błąd, aż mi wstyd. No, cóż, człowiek się uczy każdego dnia.

      Delete
    2. Każdy się uczy i nic w tym zdrożnego:** Wspaniale, że masz bloga! Twój nowy przepis na makaron z rukolą również wykorzystam:D

      Delete

Post a Comment