Nasza podróba pizzy ze znanej sopockiej pizzerii "Tesoro Express"

Jedną z bardziej znanych pizzerii  Trójmieście jest pizzeria "Tesoro Express" w Sopocie. Prowadzona jest przez rodowitych Włochów których pracę można obserwować zza szyby w lokalu. Oprócz wielu różnych rodzajów pizzy oferują też autorską Pizza Tesoro która jest moją ulubioną. Jest to klasyczna włoska pizza z mozzarellą, długo dojrzewająco szynką parmeńską i  pomidorkami koktajlowymi która po upieczeniu posypywana jest startym parmezanem i świeżą rukolą. Pycha!

Częściej jednak niż w lokalu jemy ją odtworzoną w domu - nie jest dokładnie taka jak w pizzerii  ale nieskromnie powiem że niewiele jej brakuje. Poniżej zamieszczam zdjęcia naszej pizzy ala Tesoro. 

Pizzeria Tesoro Express na  ulicy Monte Cassino w Sopocie. Tu zdecydowanie warto wpaść na prawdziwą włoską pizzę przygotowaną przez rodowitych Włochów.w.

Nasza pizza ala Tesoro bez rukoli i ...


...i z rukolą.

Sekretem udanej pizzy są dobre jakościowo składniki. 

 
Zioła które można hodować na parapecie dłużej niż tydzień znajdziecie w ogrodowej części większości marketów budowlanych (Castorama, OBI, Leroy Merlin)


Olej rzepakowy jest zdrowszy ale ja kocham zapach oliwy z oliwek.

Dobrą "podróbę" drogiej szynki parmeńskiej ma w swojej Tesco.

Świeżo starty parmezan dopełnia smaku.

Rukola świetnie rośnie w doniczce na balkonie czy tarasie lub na działce. Z własnej uprawy jest znacznie smaczniejsza i ma intensywniejszy smak niż ta z supermarketu. 
Włoskie pomidory puszkowane zaraz po zebraniu nie utraciły ponoć witamin i innych wartości odżywczych w procesie obróbki a smakują bosko.



Moim zdaniem warto spróbować prawdziwej włoskiej mozarelli - smakuje zupełnie inaczej niż te rodzime supermarketowe.

Czy ktoś z Was jest z Trójmiasta i próbował pizzy w restauracji lub pizzerii  Tesoro  w Sopocie? Jesli tak to czy uważacie że jest przereklamowana czy warta zachwytów i ceny?



Comments

  1. Lubimy całą rodzinką tą pizzę. Cena spora ale smak niezastąpiony. A byliście Kasiu w tym Tesoro w Sopocie przy rondzie? Prawdziwie włoski klimat.

    ReplyDelete
  2. Hej! Nie, tam jeszcze nie mieliśmy przyjemności się stołować :)

    ReplyDelete
  3. Znam tą pizzerię. Choć nie jestem z okolic co roku jestem w Sopocie i co roku odwiedzam ten lokal:)

    ReplyDelete
  4. hej Kasiu tez mieszkam w Trojmiescie, ja uwielbiam prawdziwa wloska pizze, objadam sie nia kiedy odwiedzam Włochy, nie lubie tych polskich pizz, dostepnych w pizzeriach typu Skrzypek, tino itd. dla mnie sa za tluste, zbyt wilgotne, za duzo ciasta, nie pasuja mi, zwykle jestem po nich chora, boli mnie zoladek. moj chłopak natomiast bardzo lubil tego typu pizzy, duze,zapychajace, kojarza mu sie ze studenckimi czasami, ale odkad jestesmy razem zaczelam namawiac go na wloskie pizze i odkad posmakowal na wakacjach wloska pizze to sie nia objada, na wakacjach potrafil jesc ja dwa razy dziennie:) dlatego gdy jestesmy w Polsce korzystamy z 3 pizzeri trojmijeskich, Tesoro, da Mario we wrzeszczu obok stacji de lux oraz Sempre na gdanskiej starowce:) bardzo je lubimy, moim zdaniem nie sa przereklamowane, bardzo przypominaja mi to co jadasm za granica, czasem czuje ze pizzarz ma gorszy dzien;) i pizza jakas inna, ale jednak zawsze jest dobra:] jestem ciekawa czy bylas w da mario i sempre? i jeszcze chcialam zapytac gdzie kupujesz parmezan? polecasz jakis sklep? duzy hipermarket czy jakis maly sklepik? pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki za polecenie innych pizzerii, parmezan kupuję w kawału w hipermarketach ale tylko o bardzo prostym składzie i tylko włoskiej produkcji.

      Delete
  5. ja jeszcze nie miałam okazji, ale na pewno się wybiorę. pozdrawiam!

    ReplyDelete
  6. jestem z trójmiasta, ale nie byłam jeszcze w ten pizzerii :/ no i teraz muszę iść! :P ja chyba zbankrutuję :D przez ostanie miesiące byłam na diecie i niestety nie jadłam żadnej pizzy- nawet domowej :( pozdrawiam serdecznie! :**

    ReplyDelete
  7. Nawet nie wiem, czy umiałabym tak podrobić swoje ulubione pyszne pizze . Chyba nie, choć mam pewien przepis na bardzo lubianą przeze mnie, lżejszą pizzę na cieście graham. Jak znajdę przepis, to wam chętnie podrzucę. A nie jadłam jeszcze pizzy z rukolą, muszę spróbować.

    ReplyDelete

Post a Comment